В детските млечни кухни не се предлагат достатъчно плодове и зеленчуци. Това отчетоха от Регионалните здравни инспекции в страната след като проверили храненето на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в 169 частни и общински кухни. Установено е, че за сметка на плодовете и зеленчуците, има завишена консумация на макарони, брашно и нишесте, които не били препоръчителни за децата от тази възрастова група. В някои от кухните пък не се предлагала риба.
6,6 % от българските деца на възраст до 5 години са с поднормено тегло. Почти същия процент са регистрираните с наднормено, съобщават от Националния център по обществено здраве и аналици. Тревожните данни провокирали реализирането на поредица от законодателни документи.
С новата наредба ще се забранят конфитюри и мармалади за децата, които нямат навършена година. В менюто на малчуганите вече ще отсъстват и млечните продукти с добавена растителна мазнина. Забраняват се месните и птичи заготовки, а също и каймата, кебапчетата, кюфтетата, филетата и шунката. Подкрепителната сутрешна закуска, която се въвежда задължително в 10.00 ч. сутринта, пък ще се състои само от плодове и зеленчуци.
Проверките на Регионалните здравни инспекции са обхванали 169 детски млечни кухни. Установено е, че от тях три не функционират. Броят на децата, обхванати в млечните кухни варира около 103 600. Санкции за установени нарушения обаче не са налагани, тъй като според експертите проблемите не били драстични.