В ЮЗУ връчват почетно звание на най-големия българист и славист в Европа
В ЮЗУ връчват почетно звание на най-големия българист и славист в Европа / netinfo
Тържествена церемония за присъждане почетното звание “Доктор хонорис кауза на ЮЗУ “Неофит Рилски” на най-големия българист и славист в Европа - немския учен д-р Норберт Рандов ще се състои в благоевградския университет.

Още преди две десетилетия д-р Норберт Рандов превежда Паисиевата “История славянобългарска” и “Житие и страдания” на Сфроний Врачански, с което представя на немскоезичния читател голямото начало на Българското възраждане. Българистиката и славистиката вече пет десетилетия са в центъра на активната му научна дейност, за което е награден с най-престижните български национални отличия – орден “Стара планина” и наградата “Паисий Хилендарски.

Повод за присъждане на почетното звание “Доктор хонорис кауза на Югозападен университет “Неофит Рилски” е помощта, която той оказва на ЮЗУ при учредяване на Международния научно-изследователски център “Паисий Хилендарски” и за разработването на научната и образователна програма “Четвърт хилядолетие “История Славянобългарска”.

Норберт Рандов е роден през 1929 година в Алтщрелиц. Следва славистика в Росток и Берлин, специализира в София. Чете лекции в Хумболтовия университет по българска и белоруска литература и по история на България. Член на белоруския ПЕН-клуб, почетен член на Немско-българското дружество за насърчаване на връзките между България и Германия. Автор е на десетки изследвания върху българската литература и историята на България.

Церемонията по официалното присъждане на почетния знак ще се състои от 11 часа в зала № 114 на Учебен корпус 1.