Удостояват проф. Мишел Каплан с почетното звание Доктор Хонорис Кауза
Удостояват проф. Мишел Каплан с почетното звание Доктор Хонорис Кауза / netinfo
Президентът на Университета "Пантеон-Сорбона" в Париж проф. д-р Мишел Каплан ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор Хонорис Кауза".

Тържествената церемония ще бъде от 10.30 ч. в Ректората на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Отличието на проф. Каплан ще бъде връчено за приноса му към разширяване сътрудничеството на Правно-историческия факултет на благоевградския ВУЗ с Университета „Пантеон-Сорбона".

Именно по време на неговия мандат като Президент се осъществиха първоначалните контакти с Катедрите по право и история, което доведе до подписване на договор за сътрудничество между двете институции, предвиждащ обмен на преподаватели, студенти, съвместни публикации и осъществяване на изследователска работа, припомнят от ЮЗУ.

От тази година започна и обменът на студенти от двата университета по Програма Еразъм.

Ръководеният от проф. Каплан университет е най-голямото висше училище във Франция и се нарежда сред десетте водещи европейски университети.

Проф. Каплан е mредседател на Френската асоциация за византийски проучвания и заместник-председател на Международната асоциация за византийски проучвания. Ръководи също Административния съвет на Националния институт по История на изкуството. Директор е на Редакционния комитет на авторитетни исторически списания във Франция.

Като един от най-изтъкнатите френски историци, проф. Каплан е носител на редица почетни академични звания, сред които Кавалер на Националния орден за заслуги, Доктор Хонорис Кауза на Държавния университет в Минск - Беларус и на Университета във Фрайбург, Швейцария.

По време на петгодишния си мандат като Президент на Университета "Пантеон-Сорбона" от 1999 до 2004 г., той е избран за вицепрезидент на Конференцията на президентите на университети, ръководител на Работната група за регулиране на дейността й и член на Постоянната комисия на конференцията.

С активната си академична и обществена дейност проф. Каплан допринася много през последните години за засилване на сътрудничеството с академичните среди от Източна Европа, включително и от България.