/ Маргарита Петкова
Людмила Фончева от 8 клас на НПГ "Димитър Талев" в град Гоце Делчев е поканена в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България, организиран съвместно с ЦЕРН от физическия факултет на Софийския университет и Института за ядрени изследвания на БАН по проект OSOS (Отворени училища  за отворено общество по европейската програма за научни изследвания "Хоризонт 2020".
 
В конкурса за място в класа Людмила се състезава с ученици на възраст от 15 до 19 години от цялата страна, като написа мотивационно есе на английски език, придружено с препоръка от преподавателя си по физика Славена Рускова и с ментор по английски език Катерина Зафирова.
 
Людмила Фончева е единствена от област Благоевград, която успя да получи покана и заедно с останалите ученици и техните ръководители във финалния кръг на международния конкурс PARTICLES4U. Българските учени от Международната организация  за ядрени изследвания в Швейцария подаряват виртуална визита на 26 март от 14.00 часа за успешното им представяне.
 

"Поздравявам Людмила Фончева и преподавателките й Славена Рускова и Катерина Зафирова за ентусиазма, познанията и креативността им и им пожелавам да достигнат големи постижения в науката", каза директорът на НПГ "Димитър Талев" Мария Георгиева.