Съветниците приеха Регионален генерален план за развитие на водната инфраструктура
Съветниците приеха Регионален генерален план за развитие на водната инфраструктура / netinfo

Общинските съветници в Благоевград приеха Регионален генерален план за развитие на водната инфраструктура дo 2050 година. Предложението бе внесено като допълнително в дневния ред от кмета Атанас Камбитов, съгласно писмо от управителя на ВиК - Благоевград, респективно и Министерството на регионалното развитие. По време на гласуването в залата се зародиха сериозни дебати между местните парламентаристи, бяха направени различни предложения, като в крайна сметка бе решено за питейните нужди да се използват язовирите "Стойковци", "Чакалица" и "Ракочевица". По този начин от първоначално заложените в общината финансови средства за водната инфраструктура - 63 178 310 лева, те нарастват на над от 273 млн. лева.

По време на редовната сесия за вр. и. д. кмет на село Изгрев бе избран управникът на Бело Поле Иван Стойчев. Той заема мястото на временно отстранения заради разследване Николай Безински.

Общинските съветници дадоха зелена светлина и на третото допълнително предложение, направено от общинска администрация, за гласуване на 145 000 лева, необходими за изграждането на трафопост за нуждите на СБАЛО "Свети Мина" в Благоевград. В момента в специализираната болница захранването се осъществява благодарение на съоръжения на близки предприятия. Припомняме, че на извънредно заседание миналата седмица парламентаристите гласуваха допълнителни средства за извършване на реконструкцията лечебното заведение.

От дневния ред отпадна предложението за освобождаване на чужденци, със статут на бежанци или хуманитарен такъв, от административна такса, при регистрация в Община Благоевград. Точката бе отстранена по предложение на воеводата Георги Васев, а като основно притеснение от страна на съветниците бе посочено, ако таксата бъде премахната Благоевград ще даде зелен светлина на бежанската вълна.

С пълно мнозинство бе прието и намаляването на туристическата такса за хотелиерите, които ще плащат почти наполовина по-малко на легло.