Субсидират засегнати от ембаргото земеделци
Субсидират засегнати от ембаргото земеделци / Дарик - Благоевград, архив

От днес до 15 октомври в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" се приемат заявки за плащане по схема "Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете", която бе въведена заради руското ембарго върху внос на тези стоки от страните-членки на ЕС.

Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция.

Фермерите могат да подават документите по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица, съобщиха от фонда.

Заявки за плащане могат да подават производителите на плодове и зеленчуци, чиито заявления за намерение са нотифицирани до ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие и са подали исканията за прилагане на мерките "изтегляне от пазара" и "небране" в областните дирекции на фонд "Земеделие", а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Техническия инспекторат на Разплащателната агенция.

Образци на документите са публикувани на официалната интернет страница на ДФ "Земеделие" - www.dfz.bg.

Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 година.

Общият бюджет по мерките "изтегляне от пазара" и "небране" за всички държави-членки на Европейския съюз е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини. С тези средства се подпомагат производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.