Стартира XVIІ Балкански младежки фестивал в Сандански
Стартира XVIІ Балкански младежки фестивал в Сандански / netinfo

XVIІ издание на Балканския младежки фестивал под мотото “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!” стартира в Сандански.

Очаква се в него да се включат над 600 младежи от 17 страни. В програмата на фестивала са предвидени прояви като барабанен кръг, дефиле на участниците; концерти, с участие на над 400 млади артисти, танцьори, певци и конкурс за най-добър млад поп-рок изпълнител, конкурс за най-атрактивна фестивална фолклорна двойка „Младостта на Балканите” и конкурс за фотография.

Освен това участниците ще се включат в Младежка кръгла маса “Партньорство сега и за в бъдеще”; Пикник и спортен празник „Балканите да вдигнем на крака, със спорт, игри и веселба”; Запознаване с исторически, културни, етнографски и туристически забележителности на Сандански и региона.

В организацията му са включени над 50 доброволци от България, на възраст между 16 и 30 години и 24 доброволци от Гърция, Италия, Испания, Македония, Сърбия, Полша, Португалия и Турция.

Чрез реализирането на фестивала се цели да бъдат преодолени граници, изградени от предразсъдъци, стереотипи, недостатъчно познаване и разбиране на другия.

Инициативата се провежда за 17-ти път, като през годините във фестивала са участвали над 12 000 младежи от 28 страни, от цяла Европа. Тазгодишното издание на фестивала ще продължи до 17-ти септември.