Спряха плащания по кредитни договори на общините
Спряха плащания по кредитни договори на общините / Дарик - Благоевград, архив

Фондът за местно самоуправление, който финансира общините по европейските проекти, спря плащанията по сключените кредитни договори, докато не бъдат възстановени плащанията от страна на Европейската комисия и държавата заради нарушения по ОП „Околна среда".

Пред Дарик изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова заяви, че това е стъпка за защитаване на финансовата стабилност на дружеството. Тя поясни, че мярката е временна и парите ще бъдат пуснати, когато средствата по програмата бъдат размразени от Европейската комисия.

Фондът, който финансира общините по проектите им за европрограми, спря всички плащания по сключени вече кредитни линии и няма да разглежда и нови искания по програмата "Околна среда", докато не бъдат възстановени европлащанията. По думите на Надя Данкинова тази мярка е превантивна както за фонда, така и за бъдещото изпълнение на проектите.

"Рискуваме в този момент нашата ликвидност и финансовото състояние на фонда. Това означава да обречем на риск изпълнението на всички проекти", каза тя. Динкинова подчерта, че мярката е временна и ще е в сила до изясняване на ситуацията и внасяне на яснота от къде ще се възстановят плащанията по договорите.

Тя допълни, че Европейската банка за възстановяване и развитие изисква адекватно управление на отпуснатите средства от страна на фонда.

Паричните потоци на исканите от нас средства стават толкова големи, че фондът с наличния си капитал не може да отговори на тази потребност. Нашият кредитор е силно обезпокоен и иска от нас да предприемем съответните мерки, за да гарантираме, че ще можем да изплащаме заема, който сме взели, обясни Динкинова.

С решението на фонда сега, нито един изпълнител в държавата няма да получи плащания по тази програма преди решението на Еврокомисията дали да пусне парите в края на май. От сдружението на общините настояват за среща освен с премиера Пламен Орешарски и за такава с финансовия министър Петър Чобанов.