Семинар “Да опазим децата на България”
Семинар “Да опазим децата на България” / netinfo
Педагози, психолози, общинари, представители на МВР, Агенцията за закрила на детето, синдикати и журналисти обсъждаха в Благоевград проблемите на децата в училищна възраст и търсиха начини за решаването им.

Семинарът на тема “Да опазим децата на България” организираха Националният съюз “Безопасност и охрана”, Синдикатът на българските учители, образователното министерство и Министерството на вътрешните работи.

Родителите в днешно време не се интересуват достатъчно от случващото се с децата им в училище и извън него, авторитетът на българския учител все още не може да възвърне позициите си от преди 15 години, а пък възпитателната функция на училището, с която се слави родното ни образование от векове, вече не заема водещо място в образователния процес.

Това, според старши експерта по средно образование в Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Надка Ангелова, са основните причини за проблемите на децата ни в днешно време и за детската агресия, която придобива все по-страховити измерения.

Крайно време е да се осъвременят методите на преподаване и занятията да станат интригуващи за децата, а вторият час на класния ръководител да има за задача да формира нравствени ценности и гражданско самосъзнание, предложи още Ангелова.

Педагогически съветници да бъдат назначавани и в детските заведения, за да може децата да бъдат възпитавани още от най-ранна възраст, пък бе предложението на Надежда Рангелова – детски учител в ОДЗ № 4 в благоевградския кв. Струмско”.

Като мотив за това си становище тя изтъкна, че агресията сред децата присъства и в предучилищната възраст, което налага мерките срещу появата й да се прилагат и в детските градини.

Началото на националната кампания “Да опазим децата на България” е през септември миналата година. Досега подобни срещи са проведени в 24 областни центрове, като са постъпили над 400 конкретни предложения за решаване на детски проблеми от различно естество, съобщи за Дарик председателят на Националния съюз “Безопасност и охрана” Румен Ралчев.

Причината за относително слабата активност откъм предложения на семинара в Благоевград е, че често педагозите и възпитателите са свикнали да задават въпроси, а не да предлагат конкретни начини за решения на проблемите, коментира Ралчев.

На 18-ти април ще се проведе заключително национално съвещание, на което постъпилите от цялата страна предложения ще бъдат предоставени за обсъждане в съответните комисии към Народното събрание. Идеята е част от тях да бъдат прокарани като текстове в нормативната уредба, свързана със закрила на детето, каза още Румен Ралчев.