Решават до месец делото за касиране на вота в Петрич
Решават до месец делото за касиране на вота в Петрич / netinfo
Приключи по същество административният процес за оспорване на изборния резултат от проведения на 11 октомври извънреден вот за общински съветници в Петрич.

Съдия-докладчикът по делото, Илонка Рашкова отказа да бъдат повторно преброени всички бюлетини в 18 села в Подгорието и в подножието на планината Беласица, където малко след 19 часа в деня на вота мистериозно бе изключено електрозахранването и Секционните комисии там извършиха преброяването и подписването на протоколите на тъмно.

ЧЕЗ - България, клон Благоевград, приложи днес по делото справка с невярно съдържание. Достоверността на справката оспори пред съда адвокатът на партиите жалбоподатели, "Демократи за силна България", "Атака" и БЗНС, Кирил Михов. Магистратът Рашкова обаче остави без уважение искането, ЧЕЗ да даде втори писмен отговор дали токът е спрял, както се посочва в документа в 20.48 часа, или както официално призна пред съда председателят на Общинската избирателна комисия в Петрич, Тинка Денишева. Тя заяви за протокола, че елетричеството е спряло половин час по-рано.

Оспорващите вота партийни централи в южната община изтъкнаха в съдебната зала, че в секция номер 24, където гласува петричкият кмет Вельо Илиев, протоколът с изборния резултат е подписан от комисията на 10 октомври, тоест, ден преди гласуването. "Това е техническа грешка", контрира председателят Денишева.

Решението си Административен съд - Благоевград ще обяви до един месец. То подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.