Разкриха нелегална спиртоварна   в с. Хърсово
Разкриха нелегална спиртоварна в с. Хърсово / снимка: МВР, архив

Нелегална спиртоварна разкриха служители на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Агенция “Митници” и ГДБОП при съвместна акция на територията на благоевградското село Хърсово. Проверката е извършена след подаден сигнал за нерегламентирано производство и търговия на вина и спиртни напитки.

По време на проверката в помещения на стопанска постройка е установено съхранявано количество бутилирано вино с неясен произход в размер на 3 850 л. Установени са и 6 съда за ферментация с вместимост 3 200 л. всеки, пълни с вино в процес на ферментация с гроздови джибри. В друго помещение  са открити около 150 л. спиртни напитки, от 40 до 67 алкохолни градуса, в съдове с различна вместимост.

След извършване на проверката са взети проби за анализ от всеки съд за ферментация и всяка партида бутилирано вино, като след това съдовете за ферментация са запечатани и пломбирани, а бутилираното вино иззето. Контролиращите органи са съставили констативни протоколи срещу нарушителя, като съответно той ще бъде санкциониран от компетентните органи, съобщават от МЗХ.