Прокурори и журналисти стрелят за празника на МВР
Прокурори и журналисти стрелят за празника на МВР / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Журналисти и държавни обвинители от Районната и Окръжната прокуратура в Благоевград ще демонстрират точен мерник в традиционния турнир по стрелба, организиран в чест на професионалния празникна МВР.

Стрелбата ще бъде утре от 09.30 ч. в Областната полицейска дирекция. Два часа по-късно на пресконференция във ведомственото барче на полицията ще бъдат обявени резултатите и победителите в състезанието. 

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. Церемонията ще бъде от 13.30 ч.

От 14.00 ч. в залата на Областната дирекция на полицията ще се проведе тържествено събрание, на което ще бъдат наградени отличени служители в системата на МВР.

На предишното издавие на турнира по стрелба с пистолет, проведено на 3 юли 2008 г., Дарик взе златния медал и голямата награда - професионален бинокъл. С най-точен мерник в индивидуалната класация се изяви главният редактор на Дарик радио – Благоевград Елина Христова. Тя продупчи мишената два пъти в десетката и три пъти в деветката с общ резултат 47 точки от възможни 50.

Достойно се представи и другият представител на Дарик в надстрелването – Любима Калпачка, досегашен златен медалист в полицейските турнири. Екип на Дарик радио - Благоевград бе победител в отборното класиране и на турнира през 2007 г.

Професионалният празник на Министерството на вътрешните работи се отбелязва на 5 юли. МВР е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

Празникът на служителите на МВР е обявен е с Решение 79 на Министерския съвет от 28 февруари 1992 г.