Продължават Европейските дни на наследството в Благоевград
Продължават Европейските дни на наследството в Благоевград / netinfo
За седма поредна година Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейските дни на наследството.

На 28, 29 и 30 септември музеят ще отвори врати за безплатни посещения. Акцент в програмата на Европейските дни на наследството ще бъде фотоизложбата на студенти от Катедра Телевизионно и киноизкуство към Югозападен университет „Неофит Рилски” - Благоевград.

”Културното наследство-бъдеще в многообразието” е темата на тазгодишните Европейски дни на наследството.На тази тема са подчинени и творбите на студентите.Откриването на изложбата е от 11 часа в залите на музея.

В програмата за дните на наследството се включва още изложбата „Скаптопара - Горна Джумая - Благоевград”, постоянните експозиции в залите на музея – „Етнография” , „Археология” , „История”, „Природа”, също и образователната програма за най-малките в детската експозиция „Багрите на природата”.

В Европейските дни на наследството Измирлиевата къща също ще отвори врати с вход свободен за граждани и гости на Благоевград.

Движението Европейски дни на наследството води началото си от Франция, където през 80-те години на 20-ти век се заражда идеята за Дни на отворените врати, в които всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп до ценностите на културното наследство.Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни.