Полицията предупреждава да се пазите от измамници и крадци по празниците
Полицията предупреждава да се пазите от измамници и крадци по празниците / netinfo
По време на коледните и новогодишните празници се активизират измамници и крадци, които използват различни сценарии, за да се обогатяват престъпно за сметка на гражданите.

Не се доверявайте без проверка на обаждания за пострадали ваши роднини, които се нуждаят от пари. Обикновено това са измамници, които действат в групи и по сценарий за измъкване на големи суми. Най-често използваната уловка е “ваш роднина е катастрофирал, убил е човек, в момента е в ареста и за освобождаването му са необходими пари”.

Ако попаднете в тази схема, не забравяйте да проверите къде се намират цитираните ваши роднини и в никакъв случай не предавайте пари на посредници, а позвънете в полицията на тел.166.

Не се доверявайте, ако ви позвънят с “радостната” новина, че сте спечелили голяма награда от томбола, но трябва да съобщите личните си данни и да внесете предварителна сума пари, която после ще ви бъде върната. Ще останете и без награда, и без пари, като рискувате да бъде източена и дебитната ви карта, след като сте съобщили личните си данни. Не се радвайте предварително, ако ви се обадят, че ваш роднина от чужбина ви е изпратил колет, но за да не бъде конфискуван на митницата, трябва да платите определена сума. Измамниците могат да поискат пари и за транспортни разходи. В тази “сценка” може да се включи и друг глас, който да е на вашия роднина и да ви убеждава, че ви е изпратил много ценни неща, но трябва да платите разходите по пратката, а той ще ви се издължи по-късно. Не се доверявайте, защото ще останете излъгани.

Не закупувайте ваучери, ако някой ви помоли за това по телефона, като се представи за ваш близък или с мотива, че ваш роднина е попаднал в беда, трябва да се обади по телефона, но не разполага с пари. Веднага след покупката ще ви поискат кодовете на закупените ваучери и ще изразходват импулсите.