Петър Курумбашев
Петър Курумбашев / Снимка: Пресцентър
Румъния, също както и България, е засегната пряко от протекционистките мерки, които се предлагат от страните от Западна Европа. Мисля, че на всеки два или три месеца е редно да се организират срещи между българските и румънски евродепутати, на които да бъдат изготвени съвместни декларации по теми като пакета за мобилността и международните шофьори, присъединяването към Шенген и др. Членовете на Европейския парламент от двете държави са общо 50 души. Ако се научим да действаме заедно по теми, които ни засягат еднакво, ще бъдем забелязани и чути.“

Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев в Гоце Делчев. На срещата присъстваха кметът на общината Владимир Москов, кметовете на Баничан, Мосомище и Добротино (Иван Каръков, Тодор Либяховски, Иван Караилиев), както и общинският председател на БСП Валери Сарандев.
Курумбашев поясни, че заедно със заместник-председателя на Групата на СиД в парламента Виктор Бощинару вече са предложили на българските и румънските евродепутати да се провеждат подобни срещи.

„Самият Жан-Клод Юнкер призова за приемането на България и Румъния в Шенген. Европейският парламент няколко пъти е давал зелена светлина. Време е Съветът да се вслуша в тези призиви. След като бъде сформирано правителството в Германия, се надявам да получим подкрепа, а след това същото да се случи и с Франция”, каза българският евродепутат.

Курумбашев припомни, че председателят на Европейската комисия се противопостави и на още една идея, която ще раздели допълнително Европейския съюз – създаването на парламент на страните от еврозоната. “Не може, например, в една община част от съветниците да имат право на глас, а други – не”, коментира евродепутатът.

На въпрос какви ще за ползите от еврото, Курумбашев отговори, че лихвите по кредити в страните от еврозоната в момента са по-ниски от тези у нас. Причината за това е, че валути, които не се контролират от Европейската централна банка (ЕЦБ), се смятат за рискови. Друга полза е, че големите банки ще бъдат контролирани от ЕЦБ. „България разполага с истории, когато БНБ не успява да упражни правилен контрол и вследствие на това фалират банки. Страната ни отдавна е готова и за членство в еврозоната. България е на трето място по съотношение БВП – външен дълг. Не трябва да ни добавят постоянни нови и нови критерии. Не трябва да изпадаме в „Параграф 22”, каза Курумбашев.

„България трябва активно да използва възможността да председателства ЕС. Трябва да поставим въпроси като Черноморското сътрудничество, както и да се определи времева рамка за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Съвсем наскоро Европейската комисия изпрати окуражаващо писмо до Македония и Сърбия, в което поставя ориентировъчен срок 2025 г.“, коментира евродепутатът.