Паскалев иска компетентна намеса от ВСС относно решения на Административен съд - Благоевград
Паскалев иска компетентна намеса от ВСС относно решения на Административен съд - Благоевград / netinfo
Кметът на Благоевград Костадин Паскалев изпрати писмо до Висшия съдебен съвет и до Инспектората на ВСС, с което моли да бъде получена компетентна намеса относно необходимостта от правилно и законосъобразно тълкуване и прилагане на Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за общинската собственост, Закона за пътищата, Закона за политическите партии и Административно процесуалния кодекс.

“В писмото на общинска администрация са посочени три конкретни примера за коментар”, каза кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Те са свързани с провъзгласената от Административен съд Благоевград за нищожна Наредба за опазване на общинската собственост и обществения ред, приета от Общински съвет Благоевград в частта от чл.19 а до чл.25, с които разпоредби се въвежда режим на краткотрайно платено паркиране - “Синя зона” в Благоевград, с отменената от Административен съд Благоевград заповед на кмета на Община Благоевград за наложено административно наказание на Главния секретар на Общината, както и със спрените от Административен съд заповеди на кмета на Община Благоевград за прекратяване на наемните правоотношения с политически партии и сдружения с нестопанска цел в обществена полза.

Костадин Паскалев изрази мнение, че решението на Административен съд – Благоевград свързано със “Синя зона” в Благоевград изцяло повтаря решението на ВАС за платено паркиране в София. “Ние смятаме, че съдът тълкува неправомерно общите и специалните нормативни актове, с което се затруднява административната дейност и обществените отношения в общината”, заяви още Паскалев.

Кметът Костадин Паскалев заяви, че отговорът, който Община Благоевград ще получи от Висшия съдебен съвет ще бъде задължителен за съдилищата в България.