/ Национален парк Централен Балкан
"Паркът за танцуващи мечки край Белица се подготвя за посетители", каза за неговият управител Димитър Иванов. Очакванията са след 13 май той да бъде отворен. Екипът е в готовност да създаде организация за спазване на противоепидемичните мерки.

Националните паркове отварят за посещение при спазване на строги мерки

"Пролетният сезон предлага приятна разходка, тъй като сега мечките са в размножителен период. Пролетта е сезонът, в който са най-интересни за посетителите, те са другарчета една с друга, започнаха и брачните игри, като не липсва ревност и борби между мъжките", разказа Димитър Иванов.

Извънредното положение заради коронавируса забави тазгодишното отваряне на парка. Според управителя му обаче това, че в последните седмици не е имало хора, няма да се отрази на мечките.

Отварят заведения с градини и тераси, махат КПП-та след Гергьовден (ВИДЕО)

По думите му, те имат различно отношение към присъствието на човека около тях. "Някои мечки го приемат като разнообразие, защото за тях това са нови неща, които се виждат, нови шумове, миризми, докато други са по-плашливи, но паркът е голям и ако искат, могат да се укрият вътре в горите", каза още Димитър Иванов.
БТА