/ Dariknews.bg
Районен съд-Благоевград остави за постоянно в ареста Костадин Митев, който е обвинен за причиняване на големия пожар в Пирин планина. „Невинен съм, искам да ме освободите от ареста. Много съм уплашен какво ще стане с мен оттук нататък”, каза в съдебна зала 30-годишният овчар от симитлийското село Брежани.

Има задържан за пожара над Кресненското дефиле

Той бе арестуван във вторник. Тогава бе обявено, че е направил пълни самопризнания – как хвърлил незагасена цигара и от нея лумнали пламъците, унищожили близо 20 000 декара площ. Адвокатът на обвиняемия – Мая Драгиева, е категорична, че липсват доказателства за причастността на Митев към извършеното престъпление. Нито един от свидетелите не го посочва като пряк автор на деянието. Тя бе категорична, че Митов не е разпитван пред съдия и в качеството му на обвиняем не е правил самопризнания.

Арестуваният за пожара пастир работил за екосдружение

„След повдигането на обвинението срещу него, подзащитният ми не е правил никакви самопризнания – нито пред полиция, нито пред прокуратура, нито пред съдия. Възползвал се е от правото си да не дава обяснения на този етап. Никъде не твърди, че той е запалил пожара”, каза адвокат Драгиева. Тя поиска от съда по-лека мярка за неотклонение за Митев, тъй като той има постоянен адрес в село Брежани, живее на семейни начала с жена и работи на трудов договор.

50 години трябват, за да се възстанови гората след пожара над Кресненското дефиле

Решението на Районен съд-Благоевград може да се обжалва в Окръжен съд на 5 септември. Говедарят е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, довел до значителни имуществени вреди в размер на 3,3 милиона лева. Законът предвижда наказание до 5 години затвор. Държавното обвинение поиска извършителят да остане в ареста, тъй като деянието му е с висока степен на обществена опасност.