Оркестър „Карандила“ с участие на фестивала „Бохеми“ в Банско
Оркестър „Карандила“ с участие на фестивала „Бохеми“ в Банско / Снимка: Община Банско

На 3-ти и 4-ти септември, на централния площад в града, врати ще „отвори" ежегодният фестивал „Бохеми" и организаторите са поканили едни от най-колоритните изпълнители на Балканите. Към вече потвърдилите участие Дино Мерлин, MAGNIFICO, тръбачите на Кристиян Азирович, както и бургазлиите с руски жилки „Алкохол Джаззз Оркестър", се присъединяват и духовият оркестър „Карандила".

Духовият оркестър „Карандила" идват от Сливен и носят името на старопланинската местност Карандила. В стила на групата се преплитат изкусно разнообразни елементи от джаза с типичната за района „сватбарска традиция", но се усеща и съвременното влияние на т. нар. „уърлд" музика. Броят на музикантите е десет, което гарантира внушително присъствие на сцената. Ще чуем и видим класически балкански брас бенд с репертоар, съставен от традиционни и съвременни интерпретации на балкански и глобални хитове.

„Карандила" започват своето музикално приключение през 1994 година, но възход бележат в работата си по проекта „Циганско лято" и постигат истински триумф на фестивала в Берлин Jazz Across The Border. Същата година издават и първият си албум - „Циганско лято: разкази за оцеляване". Следват „Няма не искам, няма недей" през 2000-та, „Революция" - 2003-та и „Камилата Циклоп" от 2005-та. През годините групата се изявява в множество международни и балкански форуми, на сцената си партнират успешно с Иво Папазов - Ибряма, Милко Левиев, Горан Брегович и много други. Характерното за „Карандила" е, че правят съвременен прочит на ромската музикална традиция.

Подборът на музиканти никак не е случаен, екипът на фестивала има амбицията да изгради собствен фундамент и традиция в организирането на балкански събития от този вид, където освен неравноделния ритъм участие „взимат" и характерните за областта ястия и силни напитки. Сочни плескавици, кюфтенца, разнообразна балканска селекция за любителите на скарата, за които ще се погрижи механа „Молерите". Ще има плодови люти ракии, вина, бира и въобще всичко необходимо за горещата душа на нашенеца.