Огнище на бруцелоза в сатовчанското село Кочан
Огнище на бруцелоза в сатовчанското село Кочан / Дарик - Благоевград, архив
Ново огнище на бруцелоза в сатовчанското село Кочан
82965
Ново огнище на бруцелоза в сатовчанското село Кочан
  • Ново огнище на бруцелоза в сатовчанското село Кочан

Констатираха ново огнище на брузелоза в сатовчанското село Кочан.

22 животни от стадото на местен жител, коeто наброява 200 овце и кози, са подложени на изследване.

"Към този момент е ясно, че резултатът е положителен", каза пред Дарик секретарят на кметството в селото.

"28 дена е карантинният период на тази болест, но най-напред започва с повишена температура", поясни той и допълни, че собствениците на стадото нямат оплаквания, но ще им бъдат направени необходимите изследвания, включително и взимане на кръв.

Бруцелозата представлява бактериална инфекциозна болест, която се предава на хората директно или индиректно от болни животни – основно домашни преживни животни и свине. Често протича като остро респираторно заболяване, но клиничната картина може да е много разнообразна. Инкубационният период на заразата е до 50 дни. Болестта не се предава от човек на човек.

„Освен месото и млякото, кожата и вълната на животните също са заразни“ – предупредиха експертите от Областна дирекция по безопасност на храните. Предстои да бъде изследван произхода на заразата, като има вероятност тя да е дошла от гръцки овце. Взети са необходимите мерки за безопасна работа в огнището. Предприятията, които изкупуват мляко и месо в региона са уведомени за затягане на контрола и мерките за безопасност.

От РЗИ потвърдиха, че към настоящия момент няма болни хора от бруцелоза. Общопрактикуващите лекари ще бъдат уведомени и ще бъде изготвена брошура за информиране на населението, а МВР ще съдейства за ограничаване придвижването на животните.

Чуйте още в звуковия файл.