Обещават безпроблемна кампания по гроздобера тази година
Обещават безпроблемна кампания по гроздобера тази година / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова

Държавата ще съдейства максимално за безпроблемното протичане на кампанията по гроздобера тази година. Това заяви Красимир Коев – изпълнителен директор на Дирекцията по лозата и виното. С това обещание той визира основно план, изготвен със силите на реда, с който да противодействат срещу появата на крадци и прекупвачи на продукция. Този план определя основно местата за разполагане на силите на реда. В кампанията тази година, с цел безпроблемното прибиране на гроздето, ще се включи и бургаската жандармерия.

Като основни проблеми, свързани с отглеждането на лозя на териториите на Сливенско и Ямболско, Коев посочи немалкото число от 4694  хектара изоставени площи. Според него тази цифра буди безпокойство при положение, че в момента в България има действаща програма с достатъчно средства, която улеснява „трансфера на права” по отношение на лозовите масиви. Това ще рече, че такива места, където са изоставени трайните насаждения, могат да се използват правата и да се трансферират в друго землище или в друг район на страната, обясни Красимир Коев.

Друг проблем, който бе откроен на срещата и важи за цялата страна, това е необединяването на собствениците на малки насаждения и съответно сключването на договори с големи винпроми за изкупуване на цялата продукция на дадено обединение. Вследствие на това често се получава така, че хората не могат да приберат всичката си продукция.