Няма хормони в пилешкото, сочат проверките
Няма хормони в пилешкото, сочат проверките / снимка: Guliver/Getty Images

Няма наличие на хормони в пилешкото месо, показват разпоредените проверки.
Експерти към Българската агенция по безопасност на храните са изследвали допълнителни проби и от птици и кланици. Пробите са извън действащата мониторингова програма за контрол, която се изпълнява постоянно.

При изследванията в страната не е установявано нерегламентирано влагане на растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.

Използването на растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат чрез инжектиране, но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.

Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони. Този растеж се дължи на много добри постижения, при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда и избягване на стрес, твърдят от агенцията по храните.