Нови паркови зони в Благоевград
Нови паркови зони в Благоевград / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Два нови парка ще има в Благоевград, съобщиха от кабинета на кмета Атанас Камбитов.

Според изготвените планове, единият парк е срещу кампуса на Американския университет, а другият в квартал "Еленово".

Общата площ на кварталния парк е 6,5 декара, а този по поречието на река Бистрица, ще се простира на 16 декара площ.

Първият етап от изграждането на зелените площи в квартал "Еленово" вече е финализиран. Електрическите и ВиК инсталации са монтирани. Освен положените настилки, две нови детски площадки също са изградени. За втория етап от развитието на парковата зона са предвидени още една детска площадка и дървен форт за деца. Ще бъде изградена площадка за волейбол и фитнес на открито.

В работния проект е включено поставянето на пергола с чешма, както и предпазна ограда покрай "Кори дере". Районът ще бъде благоустроен и озеленен, чрез засаждането на широколистни и иглолистни дървета, вечно зелени и цъфтящи храсти, както и различни видове цветя.

Проектът за изграждане на парковата зона по поречието на Бистрица е съобразен изцяло със съществуващата растителност и климатични особености. Нито едно дърво няма да бъде премахнато по време на строително-монтажните работи, горантират от Общината. Един от приоритетите пред проектантите и инженерите е осигуряването на рампа за трудно подвижни хора.

Новият парк ще събира в себе си три детски площадки, както и рампа за скейтборд и ролкови кънки. Предвидени са пейки, беседка за отдих и чешми. Мрежата от алеи ще осигури бърз и безпрепятствен достъп до отделните елементи на парковата зона, а настилките ще бъдат функционално целесъобразни.

Растителността в парка ще е съчетание от различни видове дървесни и храстови култури. Наред с традиционните видове ще има и екзотични растения като едролиста магнолия, гинко билоба и рошков.