Най-голямата шивашка фабрика в Гоцеделчевско има газ само за 4-5 дни
Най-голямата шивашка фабрика в Гоцеделчевско има газ само за 4-5 дни / netinfo
Само още няколко дни ще може да се топли на газ шивашкото предприятие „Пиринтекс”, ако проблемът с газа не бъде решен, съобщи управителят Бертрам Ролман.

Количеството газ, с което разполага метан станцията в Гоце Делчев е ограничено и ще стигне за още 4-5 дни. Доставчикът на синьото гориво е фирма „Енемона”, която е част от дружеството „Неврокоп газ”, заедно с Община Гоце Делчев.

Дори и ако газовата криза не бъде разрешена скоро, работниците в цеховете няма да останат на студено, защото инсталацията се състои от комбинирани горелки и преминаването към отопление с нафта ще отнеме минути.

Повече от 2 000 души работят в шивашката фабрика.. Според Ролман в момента газоподаването е нормално и температурите в цеховете не са се понижили. Той изказа надежда, че проблемът с газа ще се реши максимално бързо, защото отоплението с нафта ще струва близо 50% по – скъпо.

Най-голямата шивашка фабрика в Гоцеделчевско „Пиринтекс” е първото изцяло газифицирано предприятие в района. Все още е в процес на изграждане газовата инсталация на завода за пластмасови изделия „Пиринпласт”.

Газовата криза идва като допълнителен проблем, заедно с финансовата, която може да доведе до съкращения в шивашките предприятия. Това може да се случи и в „Пиринтекс”, ако свиването на пазарите продължи, каза още Ролман.