Над 1300 кукери участват в IV Международен карнавал Старчевата
Над 1300 кукери участват в IV Международен карнавал Старчевата / снимка: Община Разлог

Над 21 групи с повече от 1 300 участници ще дефилират на IV Международен кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог. Началото е в 10.30 часа на 15 януари на централния площад вна града. Специално за карнавала в Разлог пристигат членове на борда на Федерацията на Европейските карнавални градове, информираха от кметска администрация.

Карнавалът в Разлог има състезателен характер, всяка група ще се оценява от жури по 4 основни критерии: представяне на моменти от кукерска традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, открояване на традиционното за съответния регион при маската и облеклото, артистичност на изпълнението.

Числеността на българските групи е с максимум 50 участници, а на групите от чужбина - 30 участници. Групи пристигат от Карлово, Сливен, Кюстендил, Петрич, Сапарева баня,  Банско. Своите съхранени кукерски традиции ще покажат маскираните жители на с. Ябълково (община Кюстендил), с. Косача (община Ковачевци), с. Калугерово (община  Лесичово), с. Драгоданово (община Сливен), с. Дъбене (община Карлово), с. Турия (община  Павел баня), с. Крупник (община Симитли) и още много атрактивни групи.

Специални гости на Разлог са групите от Струмица, Македония. В дефилето ще се включат и две групи от Община Разлог. Това са кукерските групи на  с. Бачев и с. Елешница. Кукерският карнавал в Разлог ще бъде закрит от Разложка кукерска група, в която ще се включват повече от 150 кукери, ергени и моми в народни носии.

„Преди 16 години град Разлог става член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Международният кукерски карнавал е естествено продължение на Разложкия новогодишен кукерски карнавал „Старчевата”, информираха от община администрация - Разлог, която е организатор на IV Международен кукерски карнавал "Старчевата".