Майчинските стават 310 лева
Майчинските стават 310 лева / снимка: Дарик-Благоевград, Добряна Христова

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Със 158 от общо гласували 161 народни представители беше одобрен законопроектът. Промените предвиждат повишаване на средствата за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 240 на 310 лева. От ГЕРБ предлагат това да се случи от 1 юли, а социалистите - от 1 октомври. Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова обясни, че бившите управляващи са искали да поправят грешките си към майките, а от БСП иронизираха коментара й с обяснението, че са се разчувствали от изказването й.

„Заложихме повече пари и увеличаване на финансовата подкрепа за майките, както и възстановяване на практиката обезщетението на отглеждане на дете да бъде равно на минималната заплата“, каза Ангелова. Тя допълни, че след изборите партиите трябва да започнат да изпълняват дадените на хората обещания.

„Ние от ГЕРБ като отговорна партия още в първия ден на 42-рото НС внесохме законопроект на изменение на закона за бюджета на ДОО за 2013 година, с който предлагаме парите за обезщетение за гледане на дете от една до две години да бъдат увеличени от 240 на 310 лева, считано от 1 юли тази година“, коментира тя. Народната представителка допълни, че няма как да се избяга от отговорност по отношение на ненаправеното за майките. „Признаваме грешките и затова основният мотив на нашия законопроект е, че искаме да поправим грешка, длъжници сме на майките“, каза още депутатката.

„В рамките на тази констатация разплаканото мнозинство от ГЕРБ отхвърли това предложение, а по-разплаканите се въздържаха“, каза Валентина Богданова от Коалиция за България. Тя предложи на колегите си да приемат законопроекта на левицата. „Това е общо наше разбиране и се радвам, че дораснахте дотук, но това че днес се разкайвате, не ви дава право да бъдете нито мой, нито наш, нито на когото и да е ментор“, каза още тя.