Комитет кани външни наблюдатели на делото Чората
Комитет кани външни наблюдатели на делото Чората / netinfo
Осъдителната присъда на петимата благоевградски полицаи, обвинени в убийството на Ангел Димитров - Чората няма правни доводи и е опасна за общественото развитие. Това казаха от новосъздадения „Национален обществен комитет за защита на служителите от органите за сигурност и отбрана".

Комитетът, в който влизат бивши министри на МВР, съдии, полицаи и граждани, ще покани международни наблюдатели на делото. Ще бъдат сезирани „Адвокати без граници", международни полицейски организации, както и българските институции.

Комитетът е създаден в защита на петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората на общо 82 години лишаване от свобода. Няма предумишлено убийство, има убийство по непредпазливост, заяви адвокатът на Националния обществен комитет Георги Цанев. Според него съдебномедицинската експертиза на наскоро самоубилия се професор Стойчо Раданов е нагласена.

„Няма по-слаба експертиза. Тази експертиза е нагласена, така че да обвини петимата полицаи в убийство”, отбеляза Георги Цанев.

Председателят на комитета проф. Цветана Павловска: „Двете експертизи са толкова категорични. Находките, свидетелстват по такъв начин, че дори да няма нито един свидетел на така нареченото „престъпление”, аз мисля, че всеки непредубеден съд трябва да елиминира обвинението и да издаде оправдателна присъда. Аз, въпреки че не съм съдебен медик, но все пак не е нужно да си съдебен медик, за да видиш някои неща. Много просто, че човек наркоман при притискане до земята дори с любовна прегръдка може да получи кардиогеннен шок, а какво остава, когато искат да му служат белезници”, посочи още Павловска.

Петимата полицаи обжалват присъдата. Следващото дело е на 1 декември.