"Мога да кажа, че правим всичко възможно, но правомощията на Общината са ограничени", каза още той
"Благоевград се намира в изключително сериозна ситуация по отношение на бездомните кучета. Проблемът е огромен, но не бива да забравяме, че той е създаден от хората".

Това заяви по време на пресконференция кметът Илко Стоянов. Той поясни, че усилията на служителите в звено „Инспекторат“ и ОП „Приют за безстопанствени животни“ са концентрирани върху намиране на възможно най-бързо и хуманно решение, свързано с четириногите, които са на улицата, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Агресивни бездомни кучета тормозят жителите на Благоевград (ВИДЕО)

„Истината е, че проблемът с кучетата е създаден от хората. Необходимо е стопаните да имат отговорно поведение и да не позволяват популация, в случай че не могат да полагат необходимите грижи. За съжаление сме свидетели и на умишлено населване на Благоевград с четириноги.

Само преди около седмица бяха пуснати нови големи над 20 кучета“, заяви кметът. Той пояси, че не може да се ангажира към този момент с предположение откъде са доведени новите за Благоевград животни, но допълни, че Общината е сезирала ОД МВР за поредния такъв случай.

„Предстои заедно с полицията и ОДБХ, която се явява контролен орган, да осъществим проверки и се надявам се да има конкретен резултат. Мога да кажа, че правим всичко възможно, но правомощията на Общината са ограничени.

Още повече не трябва да забравяме и факта, че има природозащитници, които обичат животните, но не са малко и тези, които злоупотребяват“, коментира още кметът Стоянов.

Той поясни, че Община Благоевград е подала искане до Министерство на земеделието и МС за финансиране на нов приют с по-голям капацитет, който да бъде построен в м. „Черешарнците“, но към момента няма резултат.

Необходимата сума за изграждането му е около 2 400 000 лева, стана ясно още по време на пресконференцията.  
Агенция "Фокус"