Изследват за йоддефицитни заболявания в Благоевград
Изследват за йоддефицитни заболявания в Благоевград / netinfo
Национално представително проучване за установяване нивото на разпространение на йоддефицитните заболявания сред населението стартира през месец октомври. Проучването ще бъде проведено в областите Благоевград, Враца, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Перник, Сливен и София, където има разпространение на йоден дефицит и 2 области без йоден дефицит – Плевен и Варна като контролна група.

Изследването се прави с оглед оценка на ефективността на профилактиката с йодирана сол. Такива представителни проучвания са правени през 1998 и 2003 г.

В Благоевград ще бъдат изследвани 200 ученици, 30 бременни жени и 15 небременни жени в детеродна възраст, които пият вода от Рила, Пирин и Родопите, съобщи главният експерт в дирекция "Опазване на общественото здраве" на РИОКОЗ Бианка Равначка.

Проучването сред учениците ще се проведе сред учениците от 1-и до 4-и клас в V СОУ "Георги Измирлиев", III ОУ "Димитър Талев", началното училище в Банско, в село Копривлен и Сатовча. Медицински екип от ехограф, ендокринолог и клиничен лаборант ще правят прегледи на щитовидната жлеза, ехография, кръвна и урина проби.

Чуй в прикачения звуков файл повече за проучването от главния експерт Бианка Равначка.