ГЕРБ възроди  Богоявление в благоевградското село Логодаж
ГЕРБ възроди Богоявление в благоевградското село Логодаж / снимка: ГЕРБ

За първи път от дълги години на Йордановден в село Логодаж бе възстановен ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст, съобщават от ГЕРБ. Инициативната председателка на клуба на ГЕРБ Катерина Самарджиева, заедно с членове от местния клуб и представители на структурата на ГЕРБ в Благоевград направиха и невъзможното тази година да се скъса статуквото и в двора на църковния храм беше осветен Йордановият кръст за здраве и берекет, както повеляват църковните канони.

ГЕРБ възроди  Богоявление в благоевградското село Логодаж
netinfo

Логодажките баби, ентусиазирани, пременени в пъстри народни носии наобиколиха отец Ангел Боянов, който от лятото на миналата година служи в селото и се опитва да възроди и съхрани християнските традиции.

Освещаването беше последвано от търг на Богоявленската икона и Богоявленския кръст – срещу 80 лв.кръста откупи Христо Ангелов от Предприемачи ГЕРБ-Благоевград, а Евгени Бибов, също от предприемачите и член на общинското ръководство на партията, брои за иконата 40 лв.

ГЕРБ възроди  Богоявление в благоевградското село Логодаж
netinfo

Попът поръси богомолците за здраве и всички се отправиха към извора в двора на черквата за хвърлянето на кръста. И двама ученици нагазиха в студената вода за битка с по-големите, но опитът си каза думата – свещеният кръст успя, без много усилия, да хване Лазар Андреев, член на Общинското ръководство на ГЕРБ-Благоевград, който е и председател на спортната комисия към партията, който дари събраните средства на църковния храм.

„В последните години общо взето само на Архангеловден, когато е храмовия празник, черквата работеше. Желанието да привлечем повече от местното население към позабравените традиции и християнската вяра ни накара да настояваме за възраждане на ритуала на Йордановден. Нашият отец Ангел веднага откликна, идеята подхванаха не само членове на клуба в Логодаж, но и много от Благоевград и е факт, че днес сме тук”, с голямо вълнение сподели председателката на клуба на ГЕРБ в Логодаж Катерина Самарджиева.