Буферната зона на резерват „Тисата” се превръща в защитена местност
Буферната зона на резерват „Тисата” се превръща в защитена местност / netinfo
Със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров буферната зона на резерват „Тисата”, землище на Кресна, се превръща в защитена местност „Кресненско дефиле”.

Това съобщиха от РИОСВ - Благоевград.

Защитена местност „Кресненско дефиле” запазва обхвата, границите и режимите, определени със заповедта за обявяване на резервата „Тисата” и неговата буферна зона от 1991г.

В новата защитена територия се забранява извеждането на сечи, освен санитарни и изкуствени залесявания, строителството на сгради и пътища, разкриването на кариери и баластриери, ловуването, както и използването на химически средства за борба с вредителите по горите.

В срок от 1 година РИОСВ - Благоевград ще предприеме необходимите действия, съгласно нормативно установената процедура за означаване на границите на защитената местност с трайно и ясно видими знаци на терен.

При нарушаване на режимите на заповедите на новообявената защитена местности, нарушителите се наказват съгласно административно-наказателните разпоредби по Закона за защитените територии.