Благоевград се преклони пред Апостола
Благоевград се преклони пред Апостола / Добряна Христова, Дарик - Благоевград

142-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски бе отбелязана в Благоевград.

На възпоменателната церемонията присъстваха областният управител Бисер Михайлов, заместникът му Асим Адемов , кметът на Благоевград Атанас Камбитов , председателят на ОбС Радослав Тасков , представители на политически партии, общественици и ученици. Паметта на Дякона бе почетена с полагане на венци и цветя на бюст-паметника на Левски, а ученици припомниха част от живота и делото на бореца за свобода. По време на отбелязването на годишнината присъстваха стотици благоевградчани.

Благоевград се преклони пред Апостола
netinfo


„Левски- велик и безсмъртен” ще представят възпитаниците на Обединен детски комплекс днес от 17.00 часа в Регионален исторически музей. Благоевградските деца ще припомнят за делото и живота на героя с театрални миниатюри, рецитал и мултимедийна презентация, посветена на Апостола на свободата.
Благоевград се преклони пред Апостола
netinfo


Утре, в благоевградското кино ще бъде прожектиран филмът, посветен на Левски - „Дякон Левски”. Лентата проследява живота на Апостола от детските години до фаталният му край.

Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е български национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО ) и Българския революционен централен комитет (БРЦК ). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание (1876).