Берковска духова музика и Иван Звездев гостуват на празника на брежанския кестен
Берковска духова музика и Иван Звездев гостуват на празника на брежанския кестен / снимка: hera.bg

Уникален празник на 30 -и октомври ще обедини с музика и фолклор малкото места в България, където тази култура вирее- Брежани, Петрич и Берковица.

Организаторите на празника – новоучреденото сдружение ”Хора и традиции”, с активното съдействие на кмета на Симитли Апостол Апостолов, са си поставили амбициозната задача да превърнат малкото селце в притегателен туристически център и атрактивно място за жителите и гостите.

Празникът стартира с пленер на най-добрите млади художници – студенти от последния курс от Катедрата по изобразително изкуство в ЮЗУ "Неофит Рилски", които цяла седмица ще гостуват на Брежани и ще изобразяват върху платна своите впечатления.

Шест предавания ще подготви Иван Звездев от Брежани като домакините от Брежани ще демонстрират пред него ястия с кестени, традиционна и ловджийска кухня и др.

На 30 октомври празникът ще се открие с камбанен звън на сто и шестдесет годишната църква  „Св. Димитър”, където ще се направи водосвет на новата кестенова реколта.  В същия ден ще се открие изложба-базар на младите художници от Югозападния университет, етнографска и кулинарна изложба.

Всички домакини ще получат подарък малка книжка-рецептурник на ястия с кестени от председателката на сдружението д-р Румяна Панова.

А концертът ще обедини с песен, музика и танц кестеновите места в България. В него ще участва децата от Брежани, самодейци от община Петрич и Симитли, а Берковската духова музика ще вдигне настроението на всички, гарнирано с  бутиково вино и печени кестени.