В Банско очакват най-добрите сноубордисти този уикенд за стартовете от Световната купа в паралелните дисциплини.

Програмата в пиринския курорт предвижда два паралелни слалома на 21 и на 22 януари, в които ще вземат участие най-силните състезатели в света при мъжете и при жените, сред които е и носителят на Големият кристален глобус за 2016 година Радослав Янков. 

Световната купа по сноуборд в Банско бе потвърдена, след като рейс директорът на състезанието Виктор Гичев прецени, че условията за провеждането на стартовете са подходящи. 

Заради липса на сняг: Има ли опасност от затваряне на курортни комплекси (ВИДЕО)

"Снежният контрол се прави еднократно. За стартовете по сноуборд е шест дни преди самото състезание, като с него се гарантира, че на датата на снежния контрол има достатъчно количество сняг и условията са подходящи да бъде направено състезание", каза Виктор Гичев.

"Трасетата се подготвят, за да бъдат условията за всички състезатели еднакви. За целта се прави специфична обработка с вкарване на допълнително вода в снега. По този начин става една компактна мокра маса, която е еднородна в дълбочина и гарантира, че дори и да е топло времето, слоят е еднакъв и в дълбочина на снега", каза още Виктор Гичев.

"Това се нарича база, а имаш ли добре подготвена база, тогава няма никакъв проблем", допълни рейс директорът на състезанието. Проблемите, които има в цяла Европа с топлата зима, ги има и в Банско, а прогнозата за времето е динамична.

"Днес валя сняг, след това и дъжд, после дават го до четвъртък-петък да вали дъжд, после - пак сняг, идва и студ, така че общо взето тази седмица ще се изредят всички състояния на зимата. То дори не е и зима, понеже не е нормално януари месец да вали дъжд и то пороен.

Но това вкарва допълнително количество вода в снега.“, посочи Гичев. Банско е домакин на стартове от Световната купа по сноуборд за трети път след 2017 и 2018 година, а организаторите са готови да дадат "дори и 110 процента от себе си, за да стане най-доброто състезание". 

"Банско се очертава като един от топ организаторите в Световната купа по сноуборд, всички искат да се връщат пак всяка година, и чуждите отбори нямат търпение да дойдат обратно в България, не само откъм организацията на писта и работата, която вършим, но и цялата атмосфера е нещо различно и повече от това, което правят другите организатори по света", каза още Виктор Гичев. Това се оценява от състезателите, допълни той. 

Достъпът до трибуните по време на състезанието е свободен, а организаторите очакват голямо посещение, както заради участието на най-добрият български сноубордист Радослав Янков, така и на целия национален отбор. 

"Съвсем различна е атмосферата, когато имат състезател, който има възможност за медал, не само публиката, а и самите хора, които работят на терен, се чувстват значими към това да допринесат нашето момче да успее да стане първи, втори, трети, нали, както беше миналия път.“, посочи рейс директорът на състезанието, визирайки победата на Янков в Банско през 2017 година.

Официалното откриване на състезанието е в петък на централния площад в пиринския курорт, когато е и церемонията по теглене на стартовите номера.

В събота сутрин на Бъндеришка поляна са квалификациите и финалите, а от 17:00 часа на централния площад в Банско ще има дегустация на традиционни ястия, фолклорен спектакъл на ансамбъл „Елика“ и лазерно шоу.

В неделя сутрин от 9:00 часа започва квалификация, финалите са от 13:00 часа, а награждаването на победителите е от 14:30 часа. 
Десислава Велкова, БТА