Аспарух Панов: “Признаването на Косово е правилен ход на България”
Аспарух Панов: “Признаването на Косово е правилен ход на България” / netinfo
Признаването на Косово за независима държава е правилен ход на българското правителство, съобразен с политическите реалности. Това заяви на среща в Благоевград по повод 7-годишнината на НДСВ Аспарух Панов, директор на фондация “Фридрих Науман”.

Според него по отношение на събитията на Балканите цялата ни външна политика е правилна и не бива да ни притеснява толкова как ще се приеме позицията на България за признаването на Косово, колкото все още недостатъчната готовност на Сърбия да участва в европейските процеси.

“За мое голямо съжаление Македония не получи покана за членство в НАТО, което би било в интерес на страната ни, но пък си даваме сметка, че това не е подарък, а се постига с големи усилия”, каза още Аспарух Панов, който напомни за заслугите на лидера на НДСВ Симеон Саксккобургготски за присъединяването на България към Северноатлантическия алианс.

“Българската политика е в подкрепа на европейската интеграция на всички балкански държави, тъй като най-важната цел за страната ни е да не допуснем дестабилизация на региона”, заяви на срещата Евгения Колданова, заместник министър на външните работи.

Българският интерес, според нея, е да се запази стабилността на Балканите, което няма как да стане ако Македония не стане член на НАТО и ЕС, тъй като тези ангажименти ще наложат определени стандарти на поведение, а оттам и подобряване на междусъседските отношения.