5 217 души в Пиринско си избраха нов личен лекар
5 217 души в Пиринско си избраха нов личен лекар / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

5 217 здравноосигурени лица в Благоевградска област смениха личния си лекар през декември миналата година, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса. Основните причини за нов избор на джипи се отнасят до откриване на нови  лекарски практики, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания, нарушение на достъпа до специализирана медицинска помощ, качествено медицинско обслужване, отказ на домашни посещения, както и прекратяване на договор от страна на здравната каса, уточни говорителят на здравната каса в Благоевград Даниела Петкова. В писмените си жалби и обаждания в РЗОК - Благоевград много често хората се оплакват, че не могат да намерят личните си лекари през нощта и почивните дни, допълни Петкова.

При пререгистрация на личния лекар пациентите задължително трябва да представят на новоизбрания документ за актуален здравноосигурителен статус. В случаите, когато се направи нов избор, по служебен път се изисква извлечение от здравното досие на пациента от предишния личен лекар, който се задължава в едномесечен срок от датата на постъпване на искането да изготви и представи по подходящ начин документацията на новоизбрания лекар, посочват от здравната каса.

Ако лицето не е посещавало лекаря си, той издава служебна бележка, с която удостоверява липсата на здравно досие. Предишният общопрактикуващ лекар подлежи на санкции, ако не предостави исканата информация. Според разпоредбите на Националния рамков договор за 2010 г. новоизбраният личен лекар е длъжен да оказва медицинска помощ от датата, на която е осъществен изборът, като включването на новия пациент в листа му става от първо число на следващия месец.

В срок до 5 работни дни лечебните заведения за първична извънболнична медицинска помощ трябва да представят в РЗОК регистъра с новоизбралите го здравноосигурени лица и първите екземпляри от регистрационните форми за първоначален, постоянен или временен избор. Така касата отчита броя на лицата, отпаднали от регистъра на съответното лечебно заведение поради различни обстоятелства, както и броя на новорегистрираните.

При предходната смяна на личния лекар - през юни 2009 г., нов избор на джипи направиха 3 503 здравноосигурени лица в региона. Следващата възможност за смяна на личния лекар е през юни 2010 година. Така здравноосигурените лица могат два пъти в годината да променят избора си на семеен лекар.