/ БТА
Независимо, че са на кръстопът на различни култури, религии и цивилизации, хората в легендарната Родопа планина и днес продължават да съжителстват в дух на взаимно уважение и разбирателство и това е най-ценното. Това заяви президентът Румен Радев в приветствие към жителите и гостите на село Чепинци, където е открил празника с наслов "Минало, настояще и бъдеще", информират от прессекретариата на държавния глава.

Тук от векове кипи живот, възникват култури, утвърждават се традиции, пишат се страници от историята на света, посочи президентът. По думите му не е случаен и един от символите на селото - чешмата-паметник "Гълъб", която напомня за мъдростта на предците ни, за тяхната толерантност и за завета им, че най-голямата ценност са мирът и разбирателството.

"Има нещо, което стои много по-високо от всякакви партии и политици и това е здравият български корен, силният непреклонен български дух, който именно тук, в своята крепост, е просъществувал през вековете", заяви още президентът.

Президентът: Родопчани са съхранили несломимия български дух, а с него страната ни има бъдеще (СНИМКИ)

Той поздрави жителите и местното ръководство за образователните постижения на Чепинци, за които през последните години цяла България е научила.

Родопчани са открити, честни, трудолюбиви хора, стъпили здраво на земята, но и хора извисени. Родопа планина е духовна крепост на българщината. Това заяви президентът на проведената в Смолян среща с дейци на културата, общественици, кметове. В края на тридневното си посещение в област Смолян, държавният глава подчерта, че при множеството си срещи се е убедил, че хората в планината са съхранили здравия български корен и традиции.

Колкото и нови технологии и инфраструктура да въвеждаме, ние не трябва да забравяме нашия корен и българските традиции и култура, посочи Румен Радев. Според него именно трудните условия и времена на изпитания са сплотявали още повече хората в Родопите.

Акцентирайки колко са важни комуникациите за този регион, не само транспортните, но и дигиталната и енергийната свързаност, президентът прогнозира, че след 20 г. технологиите ще ни позволяват съвсем друг транспорт. Трябва да гледаме напред, тук ще има въздушен транспорт, евтин и удобен, допълни Румен Радев.

Знам, че за да постигнете нещо, тук трябва да изразходвате повече енергия, да вложете повече от себе си, в сравнение с други географски области и може би на това се дължи и вашият успех, посочи президентът пред домакините си в Смолян.

Изграждащият се ГКПП "Рудозем-Ксанти" според държавния глава е прекрасен обект и така би трябвало да изглежда всяка входно-изходна врата на България.
БТА