Родопчани пазят и развиват нашите традиции и са съхранили несломимия български дух, а с такива хора България има бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към гостите и жителите на село Ерма река, където участва в отбелязването на празника на населеното място и Деня на миньора, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев в Смолян

„Днешното събитие е доказателство, че там, където хората работят упорито през цялата година, празникът е истински“, заяви Румен Радев. Той изказа признателност и към миньорите за празника им и за техния труд и професия, изискваща „сила и сплотеност“.

Съдбата на Ерма река и на района е свързана с рудодобива, но хората са благословени с красивата природа, обичаите, със сговора и единството помежду си, заяви Румен Радев и допълни, че родопските населени места имат големи перспективи за развитие. По думите на президента, за целта трябва се подобри свързаността с Гърция, а принос за това ще има активното използване на всички гранични контролно-прпопускателни пунктове, включително на ГКПП Рудозем-Ксанти. „Както вашите сърца са отворени за съседи и приятели, така и ние сме готови да работим с нашите съседи", подчерта Румен Радев.

Радев в Смолян

По-късно президентът ще посети ГКПП Рудозем-Ксанти, на който строителните дейности от българска страна са завършени.

Темата за подобряване на свързаността с Гърция беше поставена по време на среща на държавния глава и с представители на местната власт и с жители на Златоград. Отварянето на пункта Златоград-Ксанти е допринесло за разширяване на двустранните контакти с Гърция както в сферата на туризма, така и по отношение на транспорта, търговията и икономиката, отбелязаха участниците в срещата. Обща бе позицията, че Родопите имат огромен потенциал за развитие на исторически и културен туризъм. „Имаме богато минало, което трябва да съхраним и популяризираме“, заяви президентът. Като перспективна област Румен Радев отбеляза и разработването на минералните извори в региона както в сферата на балнеологията и туризма, така и в енергетиката чрез геотермална енергия. В проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, предложен от служебното правителство, са предвидени средства за проучване и разработване на комбинирано производство на топлина и електричество от геотермални източници.

Радев в Смолян

По-рано през деня президентът Радев посети Рудозем, където разговаря с кмета Румен Пехливанов.

Двамата обсъдиха темата за необходимостта от финансовата децентрализация на местната власт. „Липсата на добро планиране от страна на централната власт и координация с общините забавят осъществяването на важни общински проекти. Ако местната власт има по-голяма финансова самостоятелност, кметовете, които имат детайлен поглед върху населените места и необходимостта на населението, ще имат възможност да реализират по-ефективно проекти и да управляват по-отговорно“, заяви президентът.

Президентът се срещна и с жители на Мадан.