Защитата на авторските права в интернет е проблемно начинание, твърди експерт
Защитата на авторските права в интернет е проблемно начинание, твърди експерт / снимка: sxc.hu

Защитата на авторските права в интернет е проблемно начинание, защото информационните потоци в световната мрежа са изключително динамични и понякога твърде трудно проследими, казва в интервю за БТА д-р Стоян Ставру - преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски” и член на изследователския екип на Фондация за развитие на правосъдието.

„В интернет се сблъскват две основни права - правото на свобода на информацията и авторското право”, разяснява д-р Ставру. По думите му усилията за защита на авторските права могат да бъдат ефективни само когато са предприети като международни. Всеки потребител на онлайн услуги трябва да е готов да поеме последиците от присъствието си в интернет, където се сблъскват правото на свобода на информацията и авторското право, посочва той.

Д-р Ставру заявява, че този конфликт се разрешава по различен начин в различните държави. Ако САЩ проявяват сравнително по-голяма чувствителност към свободата на информацията, то държавите от Европейския съюз са загрижени в по-голяма степен за правата на авторите, коментира специалистът.

С внасянето на проектите за Закон за възпиране на онлайн пиратството и за Закон за защита на интелектуалната собственост в САЩ се наблюдава тенденция за известно отклоняване от либералния режим, изразяваща се в предвиждането на сериозни възможности за въздействие върху онлайн пространството с цел защита на авторските права, посочи д-р Ставру. Той добави, че в Европа с приоритет се ползва и защитата на личните данни в интернет.

Преди ден интернет енциклопедията Уикипедия беше закрита за 24 часа. Тя направи това като протест срещу два проектозакона, които се обсъждат в американския Конгрес и Сенат. Тези закони ще дадат големи правомощия на фирми, които чувстват, че интелектуалните им права за засегнати. Законите ще позволят да бъдат закрити цели сайтове като You Tube и дори Уикипедия, където информацията е качена не от собствениците, ами от потребители.