Замръзнал сух лед от газ, а не течаща вода е оформил каналите на Марс
Замръзнал сух лед от газ, а не течаща вода е оформил каналите на Марс / ThinckStock/Getty Images

Каналите на Марс са оформени от затиснат въглероден двуокис, който е притискал пясъка надолу по хълмовете, съобщи Би Би Си.

Френски учени направиха нов модел на явлението, според който каналите са се образували от натрупаното налягане на притиснатия газ.

През марсианската зима въглеродният двуокис се заскрежава и се образува сух лед в много райони на планетата. Според учените от университета Пари-Сюд и Сорбоната при размразяването леденият слой затиска газообразния въглероден двуокис. Така се натрупва налягане. Каналите по склоновете и дюните са се образували именно от него.

Тези плитки канали според някои специалисти са доказателство за влажен период в далечното минало на Марс. Много от тях обаче са сравнително млади от геоложка гледна точка. Други все още се оформят. Това означава, че ги образува нещо друго, защото повърхността на Марс на тези места е твърде студена, за да има течна вода.

Седрик Пилорже и Франсоа Форже са моделирали процеса на сублимиране на замръзналия въглероден двуокис в края на зимата в кратера Ръсел, където спътници на НАСА заснеха нови канали.

Според модела им газът може да остава заключен под сух лед с дебелина до 30 см. Натрупаното налягане може да предизвика свличане на отломки по склона, от което да се образуват канали. За този процес не е необходима никаква вода.

Източник: БТА