За пръв път наблюдаваха полярно сияние извън Слънчевата система
За пръв път наблюдаваха полярно сияние извън Слънчевата система / ThinkStock/Getty Images

Американски астрономи за пръв път са регистрирали полярно сияние отвъд пределите на Слънчевата система, наблюдавайки кафяво джудже в съзвездието Лира, съобщи сп."Нейчър".

Съобщаваме за резултатите от едновременни спектроскопски наблюдения в радио- и оптичния диапазон на обекта, който се намира в самия край на главната последователност на звездите, между звездите и кафявите джуджета. При него е регистрирано полярно сияние, предизвикано от магнитосферни потоци, пишат учените от Калифорнийския технологичен институт в статията.

Учените са използвали радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико, телескопа Хейл в Калифорния и телескопите на обсерваторията Кек на Хаваите /САЩ/. Обектът на тяхното наблюдение е кафявото джудже LSR J1835+3259, разположено на 18,5 светлинни години от Слънцето.

Полярното сияние е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята. Образува се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. То може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.

Кафявите джуджета са звезди с маса между 1 и 8 процента от тази на Слънцето. Те се образуват при гравитационния колапс на звезден прах и газ. Тяхната маса ги нарежда между звездите и планетите - прекалено малки са за звезди и прекалено големи за планети. Температурата на повърхността им е относително ниска и се колебае в границите 800-2500 градуса по Целзий. Те имат изключително ниска светимост и поради тази причина едва през 1995 г. бе потвърдено съществуването им чрез наблюдение.

На кафявите джуджета вместо изригвания, подобни на тези на Слънцето, възникват явления, наподобяващи полярните сияния на Земята, предполагат учените.

Източник: БТА