В Лондон представят отгледано в лаборатория телешко
В Лондон представят отгледано в лаборатория телешко / снимка: MorgueFile.com

На пресконференция в Лондон ще бъде представено първото годно за ядене и отгледано в лабораторни условия от учени в холандския университет в Маастрихт телешко месо, съобщи Би Би Си.

Технологията е "проста": специалистите взимат стволови клетки от мускули на крава, от тях отглеждат мускулни влакна, които после се превръщат в бургери. Създателите на лабораторните пържоли твърдят, че откритието им е стъпка към задоволяване растящите потребности от месо в световен мащаб. Критиците на нововъведението пък са на мнение, че проблемът може да бъде решен с намаляване консумацията на месни продукти. Би Би Си уточнява, че стойността на проекта е около 400 000 евро, пише БГНЕС.

Ръководителят на екипа проф. Марк Пост защитава творението си:"Ще представим на света първото месо, отгледано от клетки. Направихме го, защото животновъдството влияе негативно на околната среда, има проблеми с осигуряване на необходимото търсене на месо в световен мащаб и класическият начин не е добър за животните".

Проф. Тара Гарнет от университета в Оксфорд поставя друга трактовка на откритието на колегите си от университета в Маастрихт: "В света има 1,4 млрд. души с наднормено тегло и затлъстяване, в същото време налице са около 1 млрд. души, които си лягат гладни всяка вечер. И двете неща са неприемливи. Така че въпросът не е просто да произвеждаме повече храна, а да се промени коренно системата на достъпност. Т.е. не само повече храна, но качествена храна да достига до хората, които имат нужда от нея".

От Организацията за етично отношение към животните (Peta) приветстваха откритието на холандските учени: "Отгледаното в лабораторни условия месо ще сложи край на камионите, претъпкани с крави и пилета, край на кланиците и промишленото животновъдство. Така ще бъдат намалени емисиите от парникови газове (основно въглероден диоксид - бел. ред.), ще се пести вода и доставките на месо ще бъдат гарантирани".