В ЦЕРН оценили интернет като забавно, но безперспективно занимание
В ЦЕРН оценили интернет като забавно, но безперспективно занимание / ThinkStock/Getty Images

Проектът за световната интернет мрежа, който се разработвал в ЦЕРН /Европейската организация за ядрени изследвания/, в самото начало не се е ползвал от подкрепата на ръководството на организацията, заяви пред агенция ТАСС Франсоа Флюкигер.

Флюкигер беше най-близкият съратник на създателя на световната мрежа World Wide Web Тим Бърнърс-Лий. Първоначално тя се появява в ЦЕРН, където този инженер е искал да реши проблема с ефективната работа с огромните масиви данни, с които разполага организацията.

Тим Бърнърс-Лий разработил за тази цел разпределителна система, която позволявала да се правят отправки в текста към други документи. Негово дело били форматът HTML и протоколът за предаване на данни HTTP, а също така и системата за адреси за документи URL.

През 1990 година Бърнърс-Лий написва и първата програма за интернет браузър. "Бих казал, че на него не му пречеха да прави това, което го интересуваше. Неговото първо предложение получило от началниците му отзива "увлекателно, но безперспективно", споделя Флюкигер. Изобретателят дори не бил удостоен с формален отговор от страна на ръководството.

По-рано, за отдалечен достъп до информация е било нужно да се знае предварително на кои компютри тя се съхранява и на второ място - да се притежават техните потребителски имена и паролите. Изобретението на даровития програмист преодоляло всички тези затруднения.

"Когато Тим представи своя проект през 1990, а след това и през 1992 година, никой не разбра неговото значение и той се осъществяваше, без да бъде добре ресурсно осигурен. Но когато го внедриха, мигновено стана ясно, че това е невероятно постижение!", спомня си Флюкигер.

Източник: БТА