Търсим помощ от САЩ заради хакерските атаки у нас
Търсим помощ от САЩ заради хакерските атаки у нас / ThinkStock/Getty Images
Търсим помощ от САЩ заради хакерските атаки у нас
82690
Търсим помощ от САЩ заради хакерските атаки у нас
  • Търсим помощ от САЩ заради хакерските атаки у нас

Центърът за киберсигурност на САЩ разследва хакерските атаки към сайтове на държавни институции у нас, съобщи заместник-министърът на транспорта Валери Борисов.
Проблемите със сайтовете започнаха в изборния ден на 25 октомври и продължават и до днес.
Засегнати бяха интернет страниците на ЦИК, ДАНС, президентството, МВР, парламента, както и голяма част от министерствата.

Валери Борисов уточни, че втората вълна хакерски атаки е била в пъти по-силна в сравнение с действията от 25 октомври.

Още в неделя по обед България е помолила Центъра за киберсигурност на САЩ за съдействие за справяне с масираните хакерски атаки от последните 10 дни. Към момента все още няма резултат от разследването. Ясно е само, че атаките са от компютри в Азия, Европа и Африка. Заместник-министърът на транспорта Валери Борисов е категоричен, че тази неделя атаката е била много по-голяма:

„Първата неделя, в която ни атакуваха, беше тренировка за това, което се случи тази неделя. Мащабът на атаката тази неделя беше много по-голям. Можем да говорим за милиарди посещения. Представете си, ако 2 млрд. компютъра по едно и също време се опитват да влязат в най-интересния сайт - този на ЦИК. Дали има друг сайт в света, който би понесъл 2 млрд. опита за достъп в един и същи момент? Няма такъв сайт".

Валери Борисов уточни, че не е имало момент, в който да са били застрашени информационни бази данни на държавата.

„Всички важни информационни системи на държавата са защитени надеждно. Данни от тях е изключително трудно да бъдат извадени. Със сигурност оставят следи, със сигурност нашите компетентни органи имат средства, имат експерти, които знаят как и могат да се борят с такъв тип престъпления", добави той.

Според Борисов целта на хакерската атака е уронване на имиджа на държавните институции, а първата атака на 25 октомври е струвала на поръчителя между 10 и 12 хиляди долара.