/ Thinkstock/Getty Images
Физици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав материал, способен да променя цвета си, като кожата на хамелеона, използвайки полимерни материали от ново поколение.
Рецептата за неговото производство е публикувана в списание Science.

Кожата на хамелеоните отдавна е в сферата на интереса на физици и други учени. Едва наскоро те установили, че маскировката на тези влечуги е построена на базата на "високи технологии", фотонни нанокристали с оптически свойства, които животното може свободно да контролира. Хамелеонът просто разтяга кожата си, увеличавайки разстоянието между кристалите и карайки светлината по различен начин да взаимодейства с тях.

През последните години учените успяха да създадат няколко материала, които се държат по подобен начин. Всички те обаче имаха един общ недостатък: не бяха гъвкави като кожата на хамелеона, и не можеха да се разтягат или да се свиват.
 

Thinkstock/Getty Images


Руските учени и техните чуждестранни колеги успяха да решат този проблем чрез създаване на специален полимерен материал, който не губи свойствата си при разтягане и се държи почти като естествена кожа. В основата му са т.нар. еластомери - специален тип полимери, към които се отнася обикновеният каучук.

Те се състоят от набор от успоредни нишки от материя, тясно свързани една с друга, но без да са съединени чрез здрави връзки. Поради това те лесно се разтягат и се свиват, след което се връщат в предишната форма, когато източникът на деформация изчезне.
БГНЕС