Стартира проектът Shell Eco-Marathon 2008
Стартира проектът Shell Eco-Marathon 2008 / netinfo
Тази година състезанието за икономичност ще се проведе на писта “Ногаро” във Франция от 22 до 24 май 2008 г. Броят на участниците е ограничен до 200. Състезанието за икономия на гориво се завръща с поредица от иновации. От 22 до 24 май стотици отбори от студенти в технически университети от Европа и света отново ще демонстрират възможностите за изминаване на максимално разстояние само с един литър гориво.

През 2007 г. френският екип Lycée St. Joseph La Joliverie от Нант триумфира в състезанието за прототипи, като измина с един литър гориво впечатляващите 3039 км с бензинов двигател с вътрешно горене. DTU Roadrunners, отборът на датския технически университет, спечели наградата „Опазване на климата”, като постави рекорд за ниско съдържание на въглеродни емисии - само 9 грама на километър. Така отборът подобри миналогодишния рекорд от 15 г/км. Датските студенти спечелиха и в категорията „Двигатели с вътрешно горене” в състезанието за автомобили от градски тип.

Феноменалният успех на европейския Shell Eco-marathon доведе до необходимостта от преосмисляне на редица организационни аспекти и определяне на нови приоритети. Организаторите на Shell Eco-marathon бяха възхитени от огромния интерес към проекта от отбори и държави от целия свят (20 страни и 257 отбора участваха в надпреварата през 2007 г.), въпреки че постоянно нарастващият брой на участниците натовари инфраструктурата.

Основният приоритет за организаторите на Shell Eco-marathon е да осигурят най-високо ниво на сигурност на пистата и извън нея, както и комфортни условия за живот. Във връзка с това Shell реши да намали броя на отборите участници до 200. Това ограничение ще намали натиска върху инфраструктурата на Shell Eco-marathon и ще направи състезанието по-добро и по-забавно за всички участници. В същото време ще осигури по-голямо разнообразие от участващи държави, висши учебни институции, категории използвано гориво и видове двигатели. За изданието през 2008 г. очакваме да посрещнем с 20% повече страни от Европа и света, да привлечем нови талантливи ученици и студенти, които ще разширят границите на техническите нововъведения.

В основата на създаването на Shell Eco-marathon са икономията на гориво и устойчивата мобилност. Това предизвикателство съществува не само на пистата. Shell Eco-marathon провокира обществото да проектира и използва автомобили, които консумират по-малко гориво и отделят по-малко въглероден диоксид. Новаторските възможности на тези концептуални автомобили заслужават да бъдат популяризирани.

Агенция Speed-Press