Русия изстреля ракета с касетъчна бойна глава
Русия изстреля ракета с касетъчна бойна глава / netinfo
Русия изстреля пробно нова междуконтинентална балистична ракета с касетъчна бойна глава с няколко снаряда, които могат да бъдат насочвани независимо един от друг, съобщи министерството на отбраната, цитирано от световните агенции.

Ракетата РС-24 може да носи до 10 бойни глави. Тя е била изстреляна от мобилна пускова установка в 10,20 ч по Гринуич от космодрума Плесецк на около 800 километра северно от Москва.

Новата ракета ще замени предишните поколения междуконтинентални балистични ракети като РС-18 и РС-20, които са гръбнакът на руските ракетни сили.

РИА Новости цитира анонимен източник от руските ракетни стратегически войски, че РС-24 не нарушава Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите оръжия СТАРТ-1 между САЩ и бившия СССР и на договора от 2002 г. между САЩ и Русия, който призовава двете страни да съкратят ядрените си арсенали до 1700-2000 бойни глави.

Ракетите с касетъчна бойна глава са по-трудни за прехващане и пълно разрушаване, след като бъдат изстреляни, посочва Ройтерс.