Робот журналист дебютира в китайски вестник
Робот журналист дебютира в китайски вестник / ThinkStock/Getty Images

Робот журналист дебютира в китайски вестник със статия за натоварения трафик преди Лунната нова година, съобщи индийското издание на Интернешънъл бизнес таймс.

Робот удивително прилича на жена, прави и типични женски мимики (ВИДЕО)

Роботът Сяо Нан е създаден от специалисти на университета в Пекин. Той може да пише както дълги статии, така и хроники. Статията за трафика преди празниците е от 300 думи. Сяо Нан я е написал за една минута. Тя е публикувана от в. "Садърн метрополис дейли", който излиза в град Гуанчжоу.

"В сравнение с щатните репортери, Сяо Нан има по-големи възможности за анализ на данни и пише по-бързо", каза проф. Ван Сяоцзюн, ръководител на развойния екип. „Това обаче не означава, че интелигентните роботи скоро ще могат да заменят репортерите".

Създадоха робот, който сам решава какво да прави (ВИДЕО/СНИМКИ)

Експериментът показа, че засега роботите не могат да правят интервюта на живо, нито да проследят спонтанни реакции. Те не могат и да задават подходящи въпроси в зависимост от отговора. Роботите не са достатъчно интелигентни, за да извлекат новината от разговор или интервю. Те обаче могат да са помощници на репортерите и редакторите.

Журналистите в изданието не са харесали експеримента от притеснение да не бъдат изместени от роботи.

Източник: БТА