Робот се храни с живи организми (СНИМКИ)
Робот се храни с живи организми (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Специалисти от Великобритания са създали мек робот, който поглъща живи организми, преработва ги за енергия и дори може да "умира" в края на жизнения си цикъл, пише в. "Дейли експрес".

Създадоха четирикрак робот с впечатляваща сръчност (ВИДЕО)

Роботът, вдъхновен от водни насекоми от семейство Corixidae, се храни с водорасли, които поглъща през меката полимерна мембрана, служеща му за уста. Микробните горивни клетки в "стомаха" му разграждат органичната материя и я преобразуват в необходимата за самоподдържането на машината енергия.

Според разработчиците от лабораторията по роботика на Бристолския университет, роботът може да се използва за прочистване на околната среда от замърсители.

"Има роботи, изработени от твърди материали, които също могат да се хранят. Нашият обаче се доближава повече до живите организми с меките си уста и стомах и метаболизъм, сходен с този при животните. Крайната ни цел е да правим роботи, хранещи се със замърсители. Хиляди от тях например могат да допринесат за прочистването на водоеми от неконтролируемо цъфтящи водорасли. В бъдеще подобни машини ще бъдат пускани в океана, за да събират отпадъци", казва Джонатан Роситър от изследователския екип. Следващата цел на специалистите е да сведат настоящия размер на робота от 30 сантиметра до 0,1 сантиметра.

Източник: БТА