Рекордно топлият февруари 2016 озадачава учените
Рекордно топлият февруари 2016 озадачава учените / Thinkstock/Getty Images

Температурите миналия месец са били толкова високи, че учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата трудно намират думи да ги опишат и ги нарекоха "странни", "изумителни" и "астрономически", съобщи Асошиейтед прес.

Океанограф сравнява Ел Ниньо с Годзила

Учените предупредиха, че климатът изглежда е навлязъл в ново и по-горещо измерение. Февруари 2016 не само е отбелязал поредния от 10 подобрени месечни рекорда за високи температури в света, предизвикани от Ел Ниньо и човека. Той е задминал досегашните показатели толкова много, че е с най-високите над нормалното температури от 1880 г., откакто метеоролозите ги отчитат.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

През февруари средната температура е била 13,38 градуса Целзий, с 1,21 градуса Целзий над средното. Това е с почти една трета повече от предишния рекорд за февруари, поставен през 2015 г.

Рекордът е подобрен на сушата, в океаните и в долната и средна атмосфера.

Долината на смъртта в САЩ разцъфтя (СНИМКИ)

НАСА, която използва различни статистически методи, както и университетът на Алабама в Хънтсвил, също обявиха, че февруари 2016 г. се отклонява най-много от нормалното. Затова учените говорят за февруарските температури със суперлативи.
"Навсякъде месецът е рекорден, освен в Антарктида - каза Джесика Блъндън от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата - Това е ненормално."

От 4000 години Земята не е била толкова гореща

В Арктика морският лед е бил рекордно малко за февруари, а температурите на сушата - с 4,5 градуса Целзий над нормалното. През януари там температурите на сушата са били с 5,8 градуса Целзий над нормалното.

Цялата зима е била по-топла - от декември до края на февруари, като са подобрени рекордно високите температури от миналата година с повече от 0,29 градуса Целзий.

Източник: БТА